Het eetmonster in mijn hoofd

Vorig jaar mocht ik meewerken in de Wharton Medical Clinic for Weight Managementin Toronto. Het WMC is gespecialiseerd in obesitas en overgewicht en de behandeling ervan. Wekelijks krijgen patiënten een medische check up en informatie of een gezonde leefstijl. Maar dat is niet voldoende, want dat je weet wàt je moet eten betekent niet dat je het ook ècht gaat doen. Het veranderen van de leefstijl, daar ligt de grootse uitdaging. Mensen met overgewicht weten vaak beter dan wie dan ook, wat ze zouden moeten eten. In de WMC heb ik patiënten daarom geholpen met de HOE vraag. ‘Hoe ga ik de kennis die ik heb over een gezonde leefstijl, ook toepassen in mijn leven?’

Wanneer dr. Wharton mij voorstelde aan zijn patiënten, kreeg ik vaak de opmerking;

‘’So you are going to tell me how to maintain a healthy lifestyle?

Baby, you are so skinny, you have no idea!’’

Ik glimlach, want ik snap deze reactie heel goed. En het klopt gedeeltelijk, ik weet niet hoe het voelt om obesitas te hebben. Maar ik weet wèl hoe het voelt als eten een obsessie is, ik weet hoe het voelt als je niet kan stoppen met eten.

Nadat ik dit heb uitgelegd zie ik de blikken in de gezichten verzachten. De volgende vraag is;

‘Than why you are not overweight?’

‘Ik heb geleerd hoe ik het eetmonster in mijn hoofd buiten spel zet’, is mijn antwoord. Dan heb ik de aandacht. Mensen met overgewicht vragen niet wat een eetmonster is, ze weten wat ik bedoel en zouden niets liever willen dan hun eigen eetmonster controleren.

Leer je eetmonster kennen.

Ieder eetmonster is, zoals je begrijpt, dol op eten. Maar dit neemt bij iedereen een andere vorm aan. Vraag je zelf eens af; sinds wanneer heb ik dit eetmonster, waar houdt hij van? wanneer wordt het onrustig? Op welke manier controleert dit mij?

Kenmerken van een eetmonster zijn;

 • Denkt veel aan eten
 • Wordt blij van eten
 • Heeft een drang naar het eten van zoete en vette dingen
 • Wordt ‘grumpy’ als het geen lekkere dingen mag eten
 • Heeft altijd wel zin in eten
 • Kan onmogelijk een dieet volhouden
 • Zou het liefst de hele dag door eten

Hoe werkt het eetmonster in je brein?

Ons brein wil voornamelijk één ding; dat wij overleven en ons voortplanten. Daarvoor zitten er slimme systeempjes in je brein die ervoor zorgen dat je genoeg eet zodat we kunnen overleven in tijden van schaarste. Een van deze systemen is het beloningscentrum, de nucleus accumbens. In dit beloningscentrum komt dopamine vrij wanneer je eet. Daarbij let je brein niet naar op voedingswaarde van eten maar naar de calorische waarde (de hoeveelheid energie) Hoe meer vet en suiker, hoe blijer je brein wordt. Heb jij weleens moeite met het stoppen van het eten van broccoli? Waarschijnlijk niet, het is laag in suiker en vet, er komt dus weinig dopamine vrij en dus schuif je het met gemak op zij.

Dopamine feiten op een rijtje

 • Hoe meer suiker en verzadigd vet er in het eten zit, hoe meer dopamine er vrijkomt.
 • Hoe meer dopamine er vrijkomt, hoe groter ook de dip er na is.
 • Hoe groter de dip, hoe meer zin je hebt om door te eten.

Dit centrum is dus in wezen de kern van jouw eetmonster dat;

 • Continue verlangt naar eten.
 • Meer van zoet en vet houdt dan van groenten.
 • Jouw een rit gevoel geeft nadat je stopt met het eten van junkfood.
 • Meer zin heeft in junkfood als jij je rot voelt.

Waarom heeft niet iedereen een eetmonster?

De hoeveelheid dopamine die er wordt afgegeven in het beloningscentrum, verschilt per persoon. De ene persoon wordt dus heel blij van het eten van een grote chocoladecake (=eetmonster) de ander voelt hier minder bij en heeft na een paar happen genoeg (geen eetmonster). Die mensen hebben duidelijk geen last van een eetmonster.

Ik heb een eetmonster en nu?

Dit centrum kun je niet uit je hersenen verwijderen, en dat zou je ook niet willen want dan zou je je niet meer zo blij kunnen voelen. Je kunt wel leren om het eetmonster een tandje lager te laten zingen.

 

Hoe dan?

Als jij dit verhaal herkent hebt je ongetwijfeld meerderde diëten en/of sportschema’s geprobeerd. En die werken ook zolang jij er strikt aan houdt, en daar ligt het probleem. Een dieet en of trainingsschema vergt ijzersterke discipline en wilskracht. Wilskracht is net als een spier, zijn kracht raakt op. Als je er veel van gebruikt hebt, ga je de mist in met je dieet en sport schema. Je kent het, na vier maanden je keurig netjes aan alle regels gehouden te hebben, ben je wat flexibeler en voor je het weet zitten de kilo’s er weer aan. Het is net alsof jij je eetmonster een tijdje opsluit en als je hem dan weer loslaat, gaat ie los 😉

O nee, hoe dan?

We zijn aardig door de war door alle diëten, hypes en geruchten over wat wel en niet goed voor je is. Wat moet je nou wel en niet eten?! Je hebt een hele wijze bron in je die precies weet wat jij nodig hebt om gezond, fit en in balans te zijn. Namelijk, je intuïtie weet wat de ideale weg voor jou is en je hebt er altijd toegang tot!

Het mooie hieraan is dat je hierdoor op een natuurlijke manier je leefstijl aanpast en er geen wilskracht meer nodig is.  Jouw intuïtie weet ook dat een strak schema waarin jij je niet kunt genieten en je gevangen voelt, niet de manier is.

Okay Ri, wat moet ik dan doen?

Nadat ik zelf jarenlang met mijn eetmonster geworsteld heb, strakke schema’s heb geprobeerd en wat gejojood heb, heb ik nu een oplossing gevonden die perfect bij mij past, en wellicht ook bij jou.

Een leefstijl volledig op intuïtie. Wat ik op een dag eet en wanneer, wat voor beweging en hoeveel rust ik neem laat ik bepalen door mijn intuïtie en wat m’n lichaam mij vertelt. Dat verschilt dus per dag! Maar ik heb nog meer veranderingen gemaakt. Zo had ik een verstoorde relatie met mijn lichaam, ik was namelijk te streng, die heb ik hesteld èn ik ben ‘gezond’ gaan denken. Tot slot ben ik bij mezelf te raden gaan waar de cravings nu echt vandaan kwamen… Een holistische aanpak dus.

En het eetmonster dan?

Dat zit er nog steeds en we zijn dikke vrienden. Maar omdat ik zo goed luister naar waar mijn lichaam en/of mijn geest behoefte aan heeft, is hij een stuk rustiger geworden. Met behulp van mijn intuïtie weet ik wat ik moet doen/eten om hem happy te houden.

Kan je dan ook afvallen op deze manier?

Jep, zelf ben ik met deze methode 6 kilo afvallen en blijf ik gemakkelijk op gewicht. Ik geniet er enorm van dat ik niet langer meer stress heb wanneer er feestjes of BBQ’s zijn ( nog al veel in Chili) maar dat ik precies weet hoe ik een balans kan vinden tussen genieten en in shape blijven.

Wil je dit leren?

Omdat ik nogal enthousiast ben over de resultaten heb ik een programma ontworpen zodat ook jij kunt leren hoe jij een intuitieve leefstijl voor jezelf kunt creëren. Een programma dat na zoveel persoonlijke struggle recht uit mijn hart komt!

We beginnen a.s maandag 20 mei, hier vind je meer informatie.

Hoe weet ik of dit voor mij is?

Vraag het je intuitie 😉

Als je dan nog twijfelt, stuur me een berichtje!

Aanmelden kan via [email protected]

 

 

 

 

 

 

 

 

Add A Comment